ABDIJNATUUR
Oktober 2019
In juni was ik al enthousiast over de buizerds, nu presenteer ik u het hele verhaal, van kleuters naar jong volwassen vogels die uitvliegen hun toekomst in. De buizerds raakten blijkbaar gewend aan een figuur die naar hen stond te kijken, want toen ze uitvlogen zaten ze laag in de bomen op ongeveer 5 meter afstand en bleven rustig zitten. Er kwamen geen oudere buizerds om mij af te schrikken maar ik bleef wel op mijn hoede. geniet u even mee?
JUNI 2019
Het leven gaat door, ook de buizerds werken aan de toekomst. Er waren gevechten tussen buizerds, er werd gebaltst. Een buizerd liet zelfs het leven omdat hij waarschijnlijk niet sterker was dan de ander. En toen was het een tijdje rustig. Totdat ik merkte dat er beweging was op het oude nest van de sperwers. Maar dat moment is zeker twee maanden geleden. Deze week zagen we voor het eerst een donzig kopje, een ijsbeertje in een nest…. maar nee het had vleugels. Het is al een kleuter, nog even en het wordt een puber, hoe zal dat gaan?
Mei 2019
Er was van alles te beleven. De eekhoorns hebben het heel goed gedaan, de drie uitgezette exemplaren zijn nu zeker met zijn zessen. Maar het is moeilijk te tellen. Ze hebben het in ieder geval naar hun zin. Vooral de grote dennenappels zijn favoriet.
November 2018
U hebt wel heel lang moeten wachten op nieuws uit de abdijtuin.
Er zijn veel andere bezigheden geweest. Toch hierbij een kleine troost”:
april 2018
Bent u benieuwt welke vogels en andere dieren we in deze tijd in de tuin kunnen horen en zien. Download dan het overzicht dat we deze maand maakten voor onze Vrienden van het landgoed, die 21 april een heerlijke wandeling maakten door een ontluikende tuin. Dierenoverzicht Pdf
Vorig jaar zijn alle buxusplanten opgegeten door de buxusrups die een buxusmot wordt. Een mooie vlinder maar de dood voor de planten. Ons kerkhof was omzoomd door buxusplanten, deze gingen allemaal dood daarvoor in de plaats is nu een taxushaag gepland. Dit is gebeurd met financiële ondersteuning van de Vrienden van ons landgoed, waarvoor onze oprechte dank, ook namens al onze gestorven medezusters die wij noemen onze hemelse gemeenschap.
De kauwen maken het liefst in onder de dakpannen of holen hun nesten. Deze kauwen vonden woonruimte in een dode acacia-boom. Al enkele jaren staat deze boom zonder top in de tuin, we hebben hem niet gerooid zodat de natuur zijn werk kan doen. De spechten maken er gaten in en het hout wordt zacht zodat er hele holen in ontstaan. Nu kunnen de kauwen er een nieuwe generatie in grootbrengen.
maart 2018
Een nest van een eekhoorn ontdekt… ze bleef heel stil zitten en deed alsof ze er niet was….
Toch wel spannend hoor die buizerds.. . kijk eens wat een poten.. (jammer dat we geen telelens hebben)
Eind maart arriveerden de eerste trekvogels in de tuin, opeens hoor je dan de tjiftjaf, de zwartkop en de fitis. Dan wordt het echt lente, eind april komen dan de zwaluwen aan. Op een avond hoorde ik een onbekende riedel, ik vond de vogel die ik niet kende. Rondbruine rug, grijzige buik iets groter dan een zwartkop. Later heb ik hem gevonden: een heggenmus. Dat lijkt zo gewoon, een mus maar huismussen komen niet voor in de tuin, wellicht aan de rand bij de zandheuvel. Een heggenmus is een tikje chiquer lijkt het.
In maart werden de eekhoorns actief, ze renden achter elkaar aan in de bomen, uit de boom. En er werden nesten gebouwd, een is er geloof ik gelukt. Grappige beestjes zijn het, ze hebben ons wel in de gaten en wachten soms even om je aan te kijken maar gaan dan snel weer hun eigen weg.
De lijster begon al wat eerder te zingen, en uit volle borst, wanneer de klokken luiden lijkt het of ze daar tegenop wil zingen en of ze het volume even open draait.
Koolmezen hebben meestal pret met elkaar, maar ze kunnen ook goed ruzie maken. Op een dag vermaakten ze zich op de kruisen van onze overleden medezusters en in de leilinden die daar omheen staan. Een gezellige boel was dat.
De lente is begonnen, maar in de winter zijn er altijd wel een aantal standvogels actief, zoals de groene specht bijvoorbeeld. Hij is erg moeilijk te fotograferen omdat hij tamelijk schuw is en met een vinnig lachje uit je lens wegvliegt. Toch had ik hem een keer van verre in de lens.
Vorig jaar waren ze ook rond deze tijd in de tuin, maar nu lijkt het erop dat ze een nest aan het bouwen zijn. De buizerds. Ze zijn groot, en indrukwekkend. De kraaien vinden het maar niets. Buizerds zijn waarschijnlijk beter voor onze tuin dan de sperwers, deze eten kleine vogels, maar buizerds eten grotere, en ook kadavers en konijnen. Om een goed evenwicht te creëren is dit misschien wel een goede zet.
februari 2018
Een half jaar niets gemeld vanuit de abdijtuin… gebeurde er niets? Oh zeker wel maar er was teveel in huis te doen en dat gaat voor de tuin, als u begrijpt wat ik bedoel… Maar goed een nieuw jaar is begonnen en in februari was er opeens sneeuw! Toen werden we creatief en bouwden een sneeuwpop!
Naast die pop stond de vogeltaart, die kwam opeens goed van pas en de vogels kwamen even iets wegpikken. Er kwam van alles langs mezen, merels, roodborstje, boomklever, staartmezen, en zelfs de bonte specht.
Juli 2017
Het is zomer, de tijd voor ‘beestjes’ zoeken en bekijken. En dan kom je toch heel wat nieuws tegen.
Wat dacht u van deze vlinder, ooit gezien? Ze heet ‘lieveling’, uit de familie van de ‘spanners’. Een nachtvlinder die graag op allerlei vochtige plaatsen met weelderige kruidenrijke vegetaties zoals struwelen langs sloten, brede bospaden, natte weilanden vertoeft. Blijkbaar is het geen zeldzame vlinder, maar leuk om te ontmoeten. Zo ontmoette ik ook deze zweefvlieg. Hij wordt ‘stadsreus’ genoemd. Het is een prachtig getekend dier en vrij groot, nl. ca. 20 à 25 mm. Het is waarschijnlijk een trek-zweefvlieg die zich niet in Nederland voortplant en zich slechts als zomergast vertoont. Daarover zijn de meningen echter verdeeld.
De voortplanting van deze insecten is bijzonder: Deze weefvliegen laten hun larven in wespennesten opgroeien. Zij leven daar van de restjes van dierlijk voedsel en dode wespenlarven onderin het wespennest. Het is een wonder dat deze zweefvliegen (zonder angel) bij de wespen kunnen binnendringen om hun eitjes te leggen zonder te worden herkend als vreemden, meer weten? Zijn latijnse naam is: Volucella zonaria




Het is ook de tijd van de krekels en de sprinkhaantjes, Ze springen voor je uit als je door het hoge gras loopt. en ze willen niet gefotografeerd worden. Het is echt grappig hoe ze naar je zitten te kijken en om het takje waar ze zich aan vastklampen draaien om zich te verstoppen. Dat maakt het moeilijk om ze scherp in de lens te krijgen. Hun ogen zijn vlijmscherp.
Ook de sabelsprinkhaan is van de partij, prachtige lange voelsprieten pronken op zijn kop.
En wie is dit?
Een groene bladwesp met de naam: Rhogogaster viridis, uit de familie van de bladwespen. Wanneer ik het opzocht kwamen er heel veel soorten voorbij, met allerlei kleuren en maten. Hij is gewoon prachtig van kleur.
Juni
In mei leggen alle vogels een ei, dit gezegde is in onze tijd niet helemaal meer correct vele vogels waren er weer vroeg bij. Vaak zeggen we ook dat de lente nieuw leven geeft, maar er gaat ook wel vaker iets verkeerd en vinden dieren de dood. Ze zijn dan voedsel voor een ander dier. Van de 9 jonge eenden waarover ik hieronder in mei heb geschreven is er nog één over. Hij kan nog steeds niet vliegen maar zal niet zo snel meer worden opgegeten.
Maar er waren nog andere slachtoffers, zo lag er op een morgen een kadaver van een jonge gans, deze was al ver aangevreten en was waarschijnlijk door een buizerd gevangen en naar ons terein gebracht en daar was de roofvogel gestoord in zijn ontbijt en de gans is achtergelaten, hij werd een verder ontbijt voor vliegen en ander ongedierte.
Dat waren jonge vogels, gister kwam ik een dode eekhoorn tegen, half opgegeten. Was het een jonge onervaren eekhoorn?
Toch was er ook blij nieuws zoals een groene specht die haar jong eten gaf en groot bracht in een hol in een Amerikaans eik. Het jong was er nieuwsgierig en kwam dagelijks even buiten kijken hoe de wereld er daar uit zag.
De schapen hadden het zeker naar hun zin soms moesten ze onder de brug door en dat ging met veel geblaat, de lammetjes vlogen er onderdoor….
Mei
21 mei was er de open tuinmiddag, het werd een geweldig succes, ongeveer 2000 mensen wandelden door de tuin en genoten van de natuur, de workshops en bezienswaardigheden. Er werden vrienden gemaakt die onze tuin willen helpen ondersteunen, en meegenieten van al dit schoons. klik hier voor het nieuwsbericht
14 mei 9 jonge stevige eenden in de vijver, ze waren al te groot voor de reiger die er stond te vissen dus ze hadden geen angst voor hem en waren druk met het zoeken naar lekkere muggen die over het water vlogen.
En toen zat op 7 mei het sperwer mannetje te huilen op een tak, het was werkelijk klagen. Of dit te maken had met het gevecht dat het vrouwtje de dag er voor had gehad met de kraaien en eksters weet ik niet. Dat was dramatisch om te zien en te horen, ze werd enorm gepest.
Bezoek van overlopers in de vijver, eerst maar twee toen vlogen er wel zeven op vanuit de oever. Ze zijn haast niet te zien wanneer ze rondscharrelen op de oever, maar als ze dan opvliegen maken ze een hoog fluittoontje en scheren prachtig over het water.
April
April doet wat hij wil. En dat deed hij ook, warme dagen en dan plots vrieskou in de nacht. De bloesem kreeg een klap, de bloesems van de appelbomen werden akelig bruin hopelijk waren de bijen eerder al in de bloemen geweest anders zullen er weinig appels uit groeien. Deze maand kregen we vaker bezoek van het buizerdpaar. Ze vlogen op uit onze bomen en samen gingen ze steeds hoger, het is mooi om te zien hoe de vleugels zich aanpassen aan de luchtstromen. De vlucht ging hoog en ook richting de Paulusabdij. Ze hebben een groot jacht gebied.
Een drietal jaar geleden zijn er drie eekhoorns bij ons in de tuin uitgezet. Ze hebben zich goed gehandhaafd en soms kom je ze tegen, meestal vliegensvlug. hun lijfje is klein maar de staart maakt het diertje groot.
Maart
De lente is begonnen, het is eigenlijk veel te warm voor de tijd van het jaar, in onze beleving. Maar het opwarmen van de aarde gaat gestaag door dus is het opeens een week 20 graden in Nederland. In de tuin is het te merken het is heel druk tussen de vogels. De tiftaf was begin maart al terug uit Afrika en roept driftig zijn tiftafroepje, dan is de sperwer terug op zijn burcht en het lijkt erop dat hij weer een familie aan het stichten is. Het bosje is wederom zijn domein en hij neemt ook weer badmoment in de vijver. Er is wel concurrentie, der vliegen namelijk een paartje buizerds rond, niet alleen in de lucht maar ze stijgen vaker op uit onze boomgroepen. Vanmiddag waren ze aan het baltsen. Dat wordt spannend, want er is ook een torenvalk gesignaleerd. En dan hoorde ik vanmiddag ook de zwartkop, terug van weggeweest.
januari

geleend van hofvolgels.nl
In de afgelopen herfstperiode was er een bosuil in de tuin en dicht bij het huis. Vooral in de nacht was hij goed te horen. Dat was geen aangenaam geluid. Even meeluisteren? BOSUILROEP
augustus
deze zomer zien we regelmatig de ijsvogel in de vijver een visje verschalken. Er is dan die hoge fluittoon en een blauwe flits, maar ze nemen ook even rust op een van de paaltjes in het water. Kijkt u even mee?
juli
In deze maand en in augustus mochten we getuigen zijn van de groei van drie jonge sperwers die geboren werden in ons dennenbos. Begin augustus begonnen de echte vlieg en jaaglessen en daarna zijn ze gevlogen. Ze keken over de rand van het nest, en later uit de top van de boom, verbaast de abdijtuin in. En ze wenden aan het geluid van de klokken die de zusters opriepen voor het gebed. De korte video laat een aantal fases en beelden van de familie zien.
juni
In deze maand zijn er bijenkoningen uitgekomen en deze lokten gewone bijen naar zich toe. Zo ontstonden er twee nieuwe volken. Deze volken hingen in de lindebomen. De imker heeft ze daaruit gehaald en in twee nieuwe kasten gedaan.
3 mei
In de middagrecreatie rond half 2 liep ik langs de vijver waarin aan de kant iets bewoog. Toen ik wat dichter bij kwam zag ik dat het een mannetjes sperwer was die een bad nam. Heel voorzichtig sloop ik dichterbij en vanachter een struik kon ik het spektakel goed bekijken. De kauwen en kraaien zaten in de bomen elkaar toe te roepen dat er gevaar was. Maar mijnheer sperwer had alleen oog voor het water en voor het eventuele gevaar dat hemzelf zou kunnen treffen met deze actie….