ABDIJNATUUR 2009
Open Monumentendag 2009
Gisteren openden wij onze tuin voor bezoekers van het landelijke open Monumentendag, met als thema “groen van toen”. Dat er mensen zouden komen wisten we maar dat het er zeker 1000 zouden zijn dat overtrof ons voorstellingsvermogen. Wat we het meeste hoorde was ‘dank u wel dat we even mochten komen kijken’.
Er was een geweldige sfeer en mensen genoten van de tuin. Dat was ook onze bedoeling.
Gezinnen en echtparen maar ook alleenstaanden, zij bezochten een stukje natuur in de stad oosterhout, wij als gemeenschap en de bezoekers hadden een dag om met dankbaarheid op terug tezien.
Voorjaar afsluiten
De zomer komt eraan, daarom sluiten we het voorjaar even af met een fotovideo op ons youtubekanaal, veel plezier! En een goede vakantie toegewenst!
Broedende kleine karekiet?
Vorig jaar melde ik dat er een karekiet in het riet aan het zingen was. Dit jaar lijkt het er op dat er twee paartjes aan het broeden zijn. Op twee plaatsen in de vijver zitten ze te zingen. Het een heel apart geluid het gekwebbel van deze vogels, het lijkt niet op fluiten eigenlijk. Hij verstopt zich heerlijk tussen het riet en je zult geduld moeten hebben hem te zien. Alleen bij het opvliegen zie je een lichtbruine flits. De vleugels zijn bij het vliegen echte driehoeken, scherp afgetekend tegen de lucht. Van foto’’s schieten is geen spraken, zoals bij vele vogels zijn ze me te slim en te snel af. Wilt u de vogel toch even zien en horen? Met deze link gaat u naar youtube voor een korte impressie.
Een verdwaalde pauw
Er is een blauwe pauw in de tuin, zij is duidelijk niet op haar gemak. Onrustig loopt ze langs de kloostermuur. Waar komt zo een beest nu opeens vandaan?
Ze houdt niet van mensen want als je in de verte aankomt, begint ze al te rennen. Met de camera kun je wel inzoomen, dan zie je de kleuren pas echt goed. Het blauw het tinten groen in zich, en de veren van de staart hebben ook een wit-zwart gedeelte. Maar ze zet geen staart op, daarvoor is ze te onrustig.
Merels nestelen in onze oude binnenhof
Dit voorjaar is een echtpaar merel begonnen aan een nest op de balken van het dak van onze waterput. Een nest met lange grasslierten het kon niet missen je zag ze zo zitten. Moeder merel legde wellicht vijf eieren en begon haar uitbroedsessie.
Met succes want op een gegeven moment waren er vijf snavels te zien die verlangden te worden bevoorraad. Pa en ma kregen het toen erg druk. Blijkbaar had geen enkele rovende vogel hen opgemerkt, er zijn deze keer geen ernstige schermutselingen in de binnenhof geweest.
Het grut is nu uitgevlogen, maar vraagt nog wel veel aandacht. Van vakantie is voor de ouders nog geen sprake.
Viervlek
Half mei vlogen de eerste viervlek-libelles rond, deze keer waren het er behoorlijk aantal. Deze libel komt vroeg in het jaar uit het water. Hij is, net als de glazenmaker en keizerlibel, een agressieve verdediger van het jachtgebied. Dat was goed te zien nu er meerdere tegelijk uitvlogen.
Gelukkig gaan ze ook wel eens zitten om vanuit een plek te jagen, dan kun je ze wat beter bekijken. De viervlek heeft zijn naam te danken aan de vier vlekken die de vleugels sieren. Het is echt geweldig mooi.
Ze hebben een kort lijf, dat lijkt op dat van de gewone oeverlibel, maar het is toch iets forser en de kleur is overweldigend geel overlopend in een bruine tint.
Het hoofd van st. Jozef
Mezen zijn niet bang om in omgeving van mensen hun nest te bouwen. Dit jaar was er een echtpaar zo slim om in een gaatje in de spouwmuur een nest te bouwen en jongen voort te brengen. Een ander paar probeerde het ook in de brievenbus in de porterie en daarna nog achter het Mariabeeldje aldaar, maar dit werd geen succes….
Een derde echtpaar stichtte in een portiek in het monasterium een gezin. Dat was een logische plek want met Jozef als boegbeeld heb je een verzekerde veiligheid. Het hoofd van Jozef kon goed als uitkijkpost gebruikt worden….
Mierennesten
Vroeg in het voorjaar waren er op de open grasvelden heel veel hopen aarde te zien. Bij nadere kennismaking waren het geen molshopen maar bleek het te gaan om mieren die een gangenstelsel onder de grond maakten voor hun kraamkamers en de aarde naar buiten sleepten.
Er moet ruimte komen voor de nakomelingen, en dat gebeurde op behoorlijk wat plaatsen.
Paasochtend, de tuin in!!
Ja, paasochtend gingen we in processie de tuin in, het kruis voorop. Zingend liepen we naar ons kerkhof en langs “het verrijzenispark”. Dit jaar was het prachtig weer, de vogels zongen uitvolle borst met onze paasjubel mee.
Bezoek van een Goudvink
Op een zaterdagmiddag liep ik naar de vijver en werd direct getrokken naar bewegend gewas aan de rand van het water. Er zat een zeer bewegelijke vogel, die ik niet kende. Hij zocht voedsel in de uitgebloeide zaaddoosjes. Het was een echte circusacrobaat. telkens als hij op een rietstengel ging zitten, zakte deze helemaal door en dan wipte deze weer omhoog. Een vogel op een trampoline, zo moet je, je dat voorstellen. Een zeer komisch gezicht. Het werd een hele voorstelling. En mijnheer de goudvink at zijn buik rond. Daarna is hij niet meer gezien.
De son in de see sien sakken..
Nee dat is niet mogelijk hier in de kloostertuin, maar wel de son tussen de bomen op sien komen en dat geeft toch ook wel heel indrukkewekkende beelden, hier enkele foto’s gewoon even meegenieten.
één ei is geen ei, twee …
Er waren eens twee eenden, die hadden de zorg voor het nageslacht en legden een ei bovenop de rand van de binnenhofvijver….. Het bleek geen vruchtbare aktie, al snel zat er een barst in en liep de inhoud eruit… maar het leverde wel een aardig kiekje op.
Roodborstje
Tijdens het maken van foto’s had ik een ontmoeting met een roodborst. Deze vond mijn bewegingen in het afgevallen bladerendek wel interessant. Ik schoof wat blad voor haar weg en zo kon ze op haar gemak wat lekkere wormen wegpikken. Als dank mocht ik haar fotograferen.
Bomen snoeien
Afgelopen twee weken werden een groot deel van onze bomen gesnoeid. Er waren weer enkele specialisten die de bomen in gingen om de zieke takken eruit te halen.
En er kwam heel wat hout naar beneden, soms leek het wel oorlog, zo een ravage dat het was. Het was weer interessant om te zien hoe de mannen de bomen in klommen en daar hun werk deden. Wilt u het ook even bekijken klik op Video. Het hout werd direct versnipperd door ons eigen tuinteam, Vincent, Richard, Ben onderleiding van Gert zette hun schouders eronder en zo zag onze tuin er weer opgeruimd uit.
Sneeuw
Toen kwam de sneeuw een was onze tuin weer even een wit paradijs, ongelooflijk hoe de wereld door sneeuw veranderd.
Het zag er prachtig uit, alles was bedekt met sneeuw. Maar niet alleen op horizontale oppervlakten, ook letterlijk horizontaal had de sneeuw zich vastgezet op de rietstengels in de vijver een wonderbaarlijk gezicht.
En dan de mezen, die hadden veel plezier vooral toen we een stuk cake in het voederhuisje neerlegden….
Februari
Het jaar 2011 is voorbij en tot onze spijt hebben we niet veel kunnen melden vanuit de tuin na de komst van de nijlganzen. Onze aandacht werd vooral naar binnen gericht, op het feest van kerkwijding in oktober bijvoorbeeld. Daarover kunt u nog steeds lezen op onze site en vooral ook kijken naar de geschiedenis van onze kerk, met foto’s en muziek op ons Youtube kanaal. we zullen moeten afwachten of het dit jaar spannend wordt in onze tuin, dan kunnen we u iets melden.
De sneeuw geeft nu al mooie beelden. Op de video van vorig jaar kunt u even meegenieten. video