ABDIJNATUUR 2010
Winterse.beelden.uit.de.abdijtuin
Uitzien.naar.de.wespenspin
Een.cadeau.van.de.Heer
Deskundige.tuinverzorging
Kolibrievlinder
Parkpop
Geuren_.van.aangenaam.tot…
Karekiet.in.het.riet
Vreemde.eenden.in.de.bijt
Tulpenboom.en.zakdoekjesboom.bloeien
Het.wonder.van.een.vijver
Ijsvogel.crasht.in.de.binnenhof
Boomverzorging
Natuurfoto_s.uit.de.abdijtuin
Lente
Winterse beelden uit de abdijtuin
Winter ze is nu echt begonnen en het wordt zelf een witte kerst… Had u dat gedacht na vorig jaar? Toen was het prachtig in de natuur. Als het op de wegen zo slecht is durf je haast niet te genieten van die pracht en de stilte die sneeuw uit ademt. We hebben een aantal foto’s achter elkaar geplaatst. Even genieten van de schoonheid ‘Sneeuw’.Fotovideo
Had u dat nu ook? Het gevoel dat de herfst al begon in die natte maand augustus, terwijl je nog volop zomerzon nodig had? De tuin was al vroeg in augustus bezig zich voor te bereiden op de herfst. Een periode van stilstand, afwachten, geen groei en geen verandering. Er waren al vroeg paddenstoelsoorten die eigenlijk in de herfst thuishoren.
Het hoge gras(met de prachtige wilde bloemen waar nog veel bijen, vlinders en andere insecten op afkwamen), werd, gevoelsmatig veel te vroeg, afgemaaid en in enorme rollen gedraaid.
Voor mij was het gedurende deze korte zomer wachten op de ultieme ontmoeting met de tijgerspin, die ook wel wespenspin genoemd wordt. Geen spin gezien dit jaar… Is het te koud geweest? Hebben ze zich vorig jaar niet kunnen voortplanten?
Ze zijn echt indrukwekkend en adembenemend mooi. En je kunt wel van een ontmoeting spreken als ze opeens voor je opdoemen in hun web. Vorig jaar waren er ongeveer vier exemplaren te zien.
Wellicht volgend jaar? We zullen geduldig uitkijken naar de volgende zomer.
♦♦♦♦♦♦♦
Een cadeau van de Heer
Het was een vermoeiende dag geweest, en dan is het goed even de tuin in te lopen zonder iets te moeten. Dus slenterde ik over het terein en probeerde wat uit te waaien. Ondertussen hield ik wel mijn ogen open, want er is meestal wel iets bijzonders te zien. Maar tot mijn teleurstelling was alles een beetje saai… Het liep tegen het souper, dus ging ik weer richting huis. Toen zagen mijn ogen plots iets dat wit was en bewoog in het gras… Een vlinder van 7,5 cm en ik wist het direct: een ‘Koninginnepage’!
Vorig jaar had ik er ook een zien vliegen, maar deze zat op een uitgebloeide plant. Het was alsof ze op mij wachtte om te zeggen: “meid, je bent moe, maar ik zal je even laten genieten van mijn schoonheid”. En dat heb ik toen maar gedaan, ik ben naast de vlinder gaan zitten en heb haar goed bekeken. En gelukkig had ik het fototoestel mee, dus… Het voelde als een cadeau dat ik van Onze Lieve Heer kreeg, zo’n geweldig mooi insekt dat daar plots gewoon zat te wachten tot ik voorbij kwam. Er was geen enkele zuster te bekennen om mee te genieten van die schoonheid.
Dus heb ik met dankbaarheid en vol vreugde het cadeau in me opgenomen. Zo zijn er altijd wel kleine attenties van Hem waarmee je weer vooruit kunt en die het leven licht en waardevol maken. Voor meer foto’s: zie fotovideo op ons youtubekanaal.
. ♦♦♦♦♦♦♦
Deskundige tuinverzorging.
Onze tuin wordt geheel verzorgd door een goed team van medewerkers die zich met plezier inzetten om alles bij te houden. De hoofdverantwoordelijke is hovenierster Agnes, die geholpen wordt door twee vrijwilligers Ben en Vincent.
Met grote deskundigheid en liefde voor het vak worden de planten, bomen en tuinarchitectuur bekeken en behandeld. Er zijn ook zusters die een deel tuinwerk op zich nemen zoals zr. Pauline en zr. Cecile.
In de boomgaard is er vaak hulp van onze technische medewerker Frits. Zo blijft onze tuin met vereende krachten optimaal op orde en kunnen we samen genieten van dit stukje natuur
♦♦♦♦♦♦♦
Kolibrievlinder
Al kijkend naar de bijen die op de lavendelbloemen zaten, zag ik opeens iets voorbij vliegen dat groter dan een hommel of bij was… Het leek op een klein paasei met vleugels die verschrikkelijk snel op en neer gingen en een spriet kwam uit dat ei waarmee het dier in de bloemen ging om er iets lekkers uit te zuigen. Ik dacht: een kolibrievlinder! Het was prachtig een dergelijk klein beest en zo’n kracht, ze vloog constant zette haar pootjes niet op de bloem om rustig te zitten en de nectar te zuigen. Nee, ze hing voor de bloem en bewoog haar vleugels zo snel dat je ze in wezen niet kon zien. Een nachtvlinder, een die ik nog niet had gezien. Zal ze zich kunnen voortplanten en in onze tuin overleven?
Voor een korte video op Youtube klik HIER
♦♦♦♦♦♦♦
Parkpop
Oosterhout kent al enige jaren diverse muziekevenementen zoals: ‘parkpop’; Oosterhout live; en het country festival. Mensen staan in de rij voor een kaartje. Maar een kaartje hoef je eigenlijk niet te kopen want het geluid wordt zo geregeld dat je in heel de stad kunt meegenieten. Wij hebben zo onze eigen parkpop… s’nachts geven de kikkers een overweldigend concert met veel bijval. De buurt heeft nog niet geklaagd, wat ons soms verwondert.
Vanmorgen was er een concert, georganiseerd door diverse vogelsoorten. Daar waren te horen: de vink, de groene specht, de koolmees, de blauwe specht, enige uitbundige zwartkopjes, de roodborst, de houtduif, de goudhaantjes, en er was het vervaarlijke geratel van een winterkoning met jongen. Het was waarlijk een concert met ieder zijn eigen partij. Het kostte geen cent, de melodie was gewoon te verstaan, niet te zacht en niet te hard. Even genieten.
♦♦♦♦♦♦♦
Geuren, van aangenaam tot…
Elk jaargetij heeft zo haar geur. De herfst heeft een geur van vochtigheid, bladeren die tot humus verteren, paddenstoelen die opschieten etc. De winter heeft, wanneer ze koud is en ijs en sneeuw aanwezig is een totaal andere geur, het lijkt op metaal, kou kun je ruiken als het ware.
Zo heeft de lente opeens een geur die openspringt, verwachting. Geuren zijn moeilijk te vergelijken met iets anders om ze te duiden, ze zijn vaak puur alleen voor dit of dat.
Wanneer de lente begint zijn het wel duidelijke bloemen geuren die je opeens waarneemt. Je loopt door de tuin en plots loop je door een geurzone heen. Even ben je bewust dat je lucht inademt en dat deze lucht geparfumeerd is. Nu realiseer ik me wel dat wij in een klooster geen parfums tegenkomen en dus wellicht eerder ons bewust zijn dat de lucht een ”luchtje” heeft.
Het begon met de lelietjes-van-dalen, zachte zoete geur, die niet direct met de wind word mee genomen en waarvan je even zelf de bloem aan mag raken om ze ruiken.
Dan komen al snel de bloesems van de diverse struiken en bomen, zo was er de meidoorn, de appel en perenbloesems, amandelboombloesems, Japanse kers etc.
Nu is het zomer en de bloesem van de lindebomen is opengesprongen, een heerlijke zacht zoete geur wordt met de wind meegevoerd. Maar nu bloeit ook de wilde kastanje en deze bloesem heeft geen aangename geur. Soms doet ze denken aan een natte doek die niet goed is uitgehangen en gedroogd… Misschien weet u hoe dit kan ruiken. Vreemd dat opeens de geur van de lindebloesem wordt verstoord door de reuk van deze tamme kastanjebloesem. Jammer dat we u de geur niet even kunnen laten ruiken door een link….
♦♦♦♦♦♦♦
Karekiet in het riet!
Vanmorgen tijdens een wandeling langs het water, hoorde ik plots het geluid van een kleine karekiet. Daar ik op fietstochten langs de Dongeroute hier in de omgeving deze vogels gehoord en gespot heb, kon ik hem ook vrijwel direct herkennen als de rietvogel. Eigenlijk heeft zijn zang op het eerste gehoor iets weg van de zwartkop, al gauw was mijn verbazing groot toen ik ook het riet zag bewegen. Veel meer krijg je van hem niet te zien. Maar ze zijn met meer en ze vliegen van de rietkraag naar het bosje. Geweldig dat een dergelijk vogel ons riet vindt. Telkens komt er een vogelsoort bij. Echt geweldig.
♦♦♦♦♦♦♦
Vreemde eenden in de bijt
Afgelopen maanden waren er “buitenlandse” gasten in de vijver te zien. Daar waren een stel Nijl ganzen, Canadese ganzen, en een koppel eenden dat nog geen naam heeft gekregen.
Ze deden als het ware een tussen stop op hun vliegtocht want ze bleven niet langer dan enige uren. De Nijl ganzen waren wel vreemde snuiters. Eerst zaten ze bovenin een oeroude beuk aan de zandheuvel bij de ingang van de abdij.
Later hebben ze een aantal keer even in de vijver wat verfrissing gezocht, maar zijn altijd weer met veel kabaal vertrokken. Ze zijn kleiner dan de Canadese gans, en groter dan een wilde eend. Ze dragen diverse kleuren in hun verenkleed.
Naast deze vogels komt er ook soms een kleine Aalscholver een duik nemen om wat vissnacks te eten, na een duik worden de veren uitgebreid gedroogd in de wind.
Ook wat kleinere vogels komen even een bad nemen, zoals b.v. de Scholekster, een mooie vogel met zijn rode snavel.
♦♦♦♦♦♦♦
Tulpenboom en zakdoekjesboom bloeien
Begin juni is het de tijd voor de tulpenboom om te bloeien, je kunt er je klok op zetten. Ook dit jaar gingen de eerste bloemen rond 1 juni open.
Een boom met tulpenbloemen, het klinkt raar en toch is het zo, en het is wonderlijk om te zien. De bloemen zijn kleiner dan die van de mangolia en ze zijn groen-geel daarom moet men goed kijken om ze te op te merken.
En wat dacht u van een zakdoekjesboom, of ook wel vaantjesboom genoemd. Ook deze is onze abdijtuin te vinden. Deze bloeit in mei, de vaantjes zijn dan goed te zien.
♦♦♦♦♦♦♦
Het wonder van een vijver
Wonderbaarlijk hoe vissen ‘vanzelf’ in een vijver komen, ja toch? Ach als je het goed overdenkt is het heel natuurlijk en toch… We groeven een vijver en er was grondwater verder niets. Er kwamen planten, watervogels en …. vissen.
Planten hoef je niet te kopen, de zaden waaien over en vallen vanzelf in je vijver. En vis… Die komt met de watervogel mee. De reiger loopt door ondiepwater en sleept eitjes mee aan zijn poten, en dan vliegt hij ermee naar een gloed nieuwe vijver en gaat daar in dat heldere water staan.
De eitjes laten los en groeien uit tot vissen. Klopt zoiets nu echt? Een feit is dat er vis in onze vijver is gekomen zonder dat we ze uit gezet hebben.
Het vreemde is alleen wel dat het alleen nog steeds goudvorentjes zijn en niet bv. een snoek… Maar dat is wellicht een ander proces.
♦♦♦♦♦♦♦
IJsvogel crasht in de binnenhof
Het was vorig jaar eind mei, s’morgens om 6.45 uur dat een medezuster met de mededeling kwam dat er een ijsvogel in de binnenhof zat. We geloofden het eerst niet, maar het was toch waar….
Hij was totaal verdoofd door (waarschijnlijk) de klap die hij gemaakt had tegen het raam, zijn oog zat eerst geheel dicht, ging langzaam open maar alleen het wit was te zien. Ineen gedoken zat hij daar bij te komen. Langzaam kwam blijkbaar alles weer op zijn plaats in zijn kop en begon het oog weer een normale kleur te vertonen, hij werd weer wakker en probeerde eens rond te kijken waar hij was.
Op een gegeven moment zag hij waarschijnlijk iets groots aan zijn rechterkant achter het raam en dan vloog hij weg, de vrijheid tegemoet. Voor ons een sensationeel moment, zo’n prachtige creatie van God zo dichtbij te hebben mogen zien.
wilt u meer zien van deze crash, klik dan hier op fotovideo.
♦♦♦♦♦♦♦
Boomverzorging
Het was begin maart dat een groot deel van onze bomen hun periodieke verzorging kregen. Dat klinkt als huidverzorging bij een mens, en zoiets is het ook wel. De bomen worden door de medewerkers van het boomverzorgingsbedrijf
Pius Floris bekeken en waar het nodig is worden ze zeer deskundig gesnoeid. Dit snoeien is wederom een soort sensatie want de medewerkers klimmen met touwen de bomen in en hangen dan midden in de boom. Vandaaruit hebben ze een goed zicht op de toestand van de takken en zij zagen dan de dode of niet welkome takken weg.
Dit zagen gebeurd met een motorkettingzaag. Al het hout werd verzameld en daarna door de versnippermachine versnipperd. Deze houtsnippers vinden dan weer hun weg onder bomen en planten in onze tuin. Zo blijven de bomen in goede staat en bij een storm vallen er minder zware dode takken uit de bomen. Er ontstaat een gezond evenwicht.
♦♦♦♦♦♦♦
Natuurfoto’s uit de abdijtuin .
Sinds enkele weken zijn er natuurfoto’s op dubbele kaarten met envelop in onze winkel verkrijgbaar. De foto’s geven een kleine indruk van wat de zusters zoal achter de kloostermuur kunnen aanschouwen wanneer zij op het goede moment daar zijn of wanneer zij er oog voor hebben. Hieronder ziet u enkele foto’s die gemaakt zijn. Er is keuze tussen ongeveer 45 motieven.
♦♦♦♦♦♦♦
Alles groeit, alles springt open, er heerst een verwachtingsvolle onrust, er is beweging overal… En dat in onze abdijtuin. Het is heerlijk om na die prachtige winter met veel sneeuw, uit te zien naar de tjiftjaf, de zwartkop en de fitis. De fitis was bij ons het eerst terug, maar al snel hoorden we de tjiftjaf en enige dagen daarna zagen en hoorden we eindelijk de zwartkop. Deze laatste is een gezellige vogel hij brabbelt zo nu en dan wat tussen het groen. De vogels zijn tekenen van een nieuwe lente, ze komen van zover gevlogen en zorgen in onze tuin voor nageslacht.
In onze tuin leven een aantal “blijvers” de winter door zoals: de kauw; de kraai; de merel; de ekster; de vlaamse gaai; het roodborstje; de koolmees; de pimpelmees; de staartmees; de vink; de kleine bonte specht; de groene specht; de boomklever; de boomkruiper; de houtduif. Deze vogels scharrelen de winter in onze tuin en vinden er rust en bescherming. Maar er komen wel eens roofvogels langs die even een snelle hap komen halen… Zo is de buizerd te zien en de sperwer heeft enkele jaren bij ons genesteld met succes. Dat is sensatie zo’n roofvogel.
Deze winter hebben er haast geen watervogels in onze vijver vertoefd. Een heel lange tijd was het water bevroren en zelfs de reiger bleef weg. We hopen dat de ijsvogel het overleefd heeft deze ijzige winter en dat hij deze zomer weer eens een visje komt vangen, zoals afgelopen zomer 2009.
♦♦♦♦♦♦♦