Van half april tot begin juni 2017 is er een kunstatelier ingericht voor Marieke Bolhuis, een van de kunstenaars die meewerkt aan de Biennale, die in het najaar wordt georganiseerd door de stichting Kunst in de Heilige Driehoek. Het werk dat tijdens het project artist-in-residence wordt gemaakt zal een plaats krijgen in de kunsttentoonstelling.
Bedoeling van het project is dat er een uitwisseling tot stand komt tussen de kunstenares en de gemeenschap waar zij te gast is, en dat de religieuze inspiratie waaruit de zusters leven op een of andere manier ook in haar werk tot uitdrukking zal komen. Marieke durft dit avontuur aan, en staat er open voor. Het is voor haar een nieuwe wereld die opengaat. Zelf is zij niet gelovig opgevoed, en ze is niet vertrouwd met bijbel en liturgie. Haar eerste ervaringen zijn positief. Ze woonde diensten bij op Witte Donderdag en de Paaswake. Ze was blij verrast door de schoonheid en rust van de Gregoriaanse zang, die de herinnering wakker riep aan een CD van Hildegard van Bingen die zij veel had beluisterd. Bij de Paaswake was ze onder de indruk van de ceremonie van de vuurzegening en de processie met de paaskaars.
Op de dagen dat ze bij ons verblijft probeert ze zoveel mogelijk deel te nemen aan de diensten. Dat is wel even wennen! Normaliter werkt ze hele dagen en neemt haar maaltijden wanneer het haar uitkomt. Hier wordt de dagorde bepaald door gezamenlijke vieringen en maaltijden. In de loop van de weken zal ze ontdekken wat de uitwerking zal zijn van het veelvuldig bidden van de psalmen en het luisteren naar bijbelteksten. In de Paastijd bezingen we steeds opnieuw het geloof in Christus als de Levende. Zal Hij ook haar weten te raken? Ongetwijfeld zal dit een andere vorm krijgen dan die wij ons kunnen voorstellen.

Marieke Bolhuis
Voor de zusters is het project net zo goed een verrassing. De wereld van de moderne kunst kent een andere taal en benadering dan voor ons gebruikelijk. Wij leven van het Woord. Wij lezen veel, luisteren veel naar teksten. De beeldtaal die ons vertrouwd is komt vooral uit de traditie. Voor ons is christelijke, religieuze kunst vooral getuigende kunst, direct voortkomend of verband houdend met het geloof en met de christelijke iconografie. In aanraking komend met moderne kunst is onze vraag al snel: wat betekent het? Wat wil je ermee zeggen? Hoe moeten we er naar kijken? De kunstenares geeft daar echter geen direct antwoord op. Ze laat ons zelf kijken. Kijk maar wat het oproept, wat het jou of u te zeggen heeft!
Kortom: er ontstaat communicatie, en we zullen zien wat de vrucht zal zijn van deze bijzondere manier van samenwerken.