Van 16 september tot en met 22 oktober wordt door de stichting Kunst in de Heilige Driehoek voor ’t eerst een grote kunsttentoonstelling georganiseerd. In de St. Paulusabdij, Priorij St. Catharinadal en bij ons is hedendaagse, vooral beeldende kunst te zien. De bedoeling van de organisatoren is de wereld van de kloosters en dat van de kunst dichter bij elkaar te brengen, elkaar te laten ontmoeten, inspireren en bevruchten. Het verbindende thema luidt: LIEFDE
Anderhalve week voor de opening – bijna alle kunstwerken zijn al geplaatst – geeft de curator van de biënnale, Guus van den Hout, voor onze gemeenschap uitleg bij de werken die bij ons worden getoond. Het grootste deel daarvan is geplaatst in de ontvangsthal van de abdij en in een van de spreekkamers.

achtergrond: Love, Bernardien Sternheim
Guus van den Hout is een bevlogen kunstkenner. Hij is uit Oosterhout afkomstig en voelt zich sterk betrokken bij de katholieke traditie en bij de Oosterhoutse kloosters in het bijzonder. Voor hem is kunst een belangrijke expressie van religieuze waarden, en hij vindt het belangrijk dat ook moderne kunstenaars worden aangesproken op hun vermogen uitdrukking te geven aan wat er op vlak van geloof en religie leeft in onze tijd. Daarom heeft hij hedendaagse kunstenaars uitgenodigd actief deel te nemen aan de biënnale. Een groot deel van de werken zijn speciaal hiervoor gemaakt. Zoals het schilderij Love van Bernadien Sternheim. Het verhaal achter dit schilderij is indrukwekkend: de kunstenares drukt erin haar dankbaarheid uit jegens vele mensen die anonieme donoren zijn geweest voor levensnoodzakelijke transfusies.

voorgrond: Marieke Bolhuis, Icarus
Er wordt ook werk getoond van Marieke Bolhuis, onze Artist-in-residence. Zij werkte in het voormalig restauratieatelier verder aan haar projecten met levensgrote poppen die zich voortdurend in een transformatieproces bevinden. Bij ons hebben ze nieuwe vorm en kleur gekregen met het zachte materiaal dat zich nog in het atelier bevond. Haar werk is vervolgens gefotografeerd tegen de achtergrond van het kloosterleven: een gang met zusters, de tuin, de bibliotheek. Deze foto’s hebben op hun beurt weer een bewerking ondergaan.
Al met al een grote verzameling religieus geïnspireerde kunst. Bij een deel is sprake van een specifiek religieuze thematiek, met vertrouwde beeldtaal zoals bij de Madonna van Hansa Versteeg. Andere keren lijkt het vooral het thema Liefde dat de kunstenaar heeft geïnspireerd. Soms is het ook de eigen omgeving van de kloosters die aan de werken een speciale tint hebben gegeven.