Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar:
KUNST EN AMBACHT.
Dit sluit wel aan bij onze Benedictijnse traditie.
Ambachtelijk werk is ons dierbaar.
De vroegste monniken wisten al dat het verrichten van handenarbeid bevorderlijk is voor een leven van gebed en contemplatie. Het bevordert de concentratie: je blijft waakzaam, maar tegelijk blijft je geest vrij voor gebed en bezinning. Het uiterlijke werk heeft een positieve uitwerking op de geest: de gedachten komen tot rust en raken op orde. In de stille werkzaamheid kan ook datgene wat tijdens de gebedsuren in de kerk of tijdens de geestelijke lezing is ontvangen en gehoord doorwerken in de diepte. Een bekende zegswijze, vaak ten onrechte aan St. Benedictus toegeschreven, luidt: ORA Et LABORA, bid en werk. Het is een gunstige combinatie waarin het benedictijnse leven vruchtbaar wordt
Het is mooi dat de Open Monumentendag aandacht besteedt aan kunst en ambacht. In een tijd waarin alles snel en makkelijk moet is ambachtelijk werk letterlijk en figuurlijk kostbaar geworden. Ook in het klooster!
Als wij op deze dag mooie dingen laten zien op dit gebied is dat dankzij een verleden waarin veel fijn handwerk is verricht door de zusters en door anderen die de vrucht van hun arbeid aan de zusters in bewaring hebben gegeven.
Kantwerk
Afgelopen jaar vonden we bij een opruimactie op de zolder en in het restauratieatelier een ware schat aan kantklosmaterialen waar we zelf versteld van stonden.
– antieke kussens, met soms nog een stuk kant erop waaraan iemand nog bezig leek te zijn;
– stroken karton met kantpatronen erin geprikt;
– een kist vol klossen in alle soorten en maten, waaronder prachtige handgesneden klossen;
– dozen en doosjes met antieke kanten die er zeer oud en kostbaar uitzagen;
– allerlei garens waarmee in het verleden werd geklost;
– boeken met patronen en beschrijvingen.
Met hulp van een vrijwilligster en met het deskundig advies van dames van de Kantkloskring ’t Molenwiekje uit ’s Gravenmoer en van mw. Yvonne Krijgsman van de LOKK (Landelijke Organisatie Kant Kunst) hebben we een inventarisatie gemaakt van het materiaal.
Expositie en verkoop
Op 13 september kunnen we u een expositie laten zien van het kantwerk uit onze collectie, aangevuld met antieke kanten van de stichting Erfgoed van de LOKK. Hierbij worden diverse technieken getoond: kantkloswerk uit verschillende tradities, maar ook naaldkant, geborduurde kant en gemengde technieken. Ook tonen we antieke kussens, gebruikt voor het klossen van kant, en prachtige handgesneden klossen.
De meest waardevolle en kwetsbare stukken uit onze collectie zullen we door middel van een officiële schenking overdragen aan de Stichting Erfgoed van de LOKK. Zij hebben de deskundigheid en faciliteiten om ze met zorg te conserveren en bewaren. De stukken zullen worden gedocumenteerd, en kunnen eventueel ook in andere tentoonstellingen aan het publiek worden getoond. Dit doet naar ons aanvoelen het meest recht aan degenen die met zoveel tijd, liefde en gevoel voor schoonheid deze kanten hebben gemaakt.
Dan is er een deel bestemd voor verkoop:
– Kanten en kantjes van allerlei soort
– Garens en klossen, onder andere mooie handgesneden klossen
– Antieke kloskussens
Openstelling kloosterpand
We zullen deze dag een deel van het kloostercomplex openstellen voor bezoek, met name de pandgang rond het nieuwe binnenhof, in de jaren ’80 van de vorige eeuw gebouwd onder leiding van architekt Ruys in de zogenoemde Bossche School. Deze bouwstijl is zeer geschikt voor een klooster, waar eenvoud en schoonheid samengaan door een goed evenwicht in maten en lijnen. De ruimtes stralen licht, rust en ruimte uit. Daarin zal de expositie goed tot haar recht komen.
Demonstraties kantklos- en naaldkloskant
Zowel via een beeldscherm als in levenden lijve zult u kunnen zien hoe het maken van kant in zijn (of haar) werk gaat. Er zullen leden van de kantkloskring aanwezig zijn met hun werk, en er zal doorlopend een DVD worden getoond.
VAn harte welkom tussen 14 en 17 uur, hoofdingang Onze Lieve Vrouwe Abdij Oosterhout, Zandheuvel 90, Oosterhout.