Op Pinksteren, zondag 31 mei 2020, is het Bisdom Breda in de kathedraal gestart met een Pinksterestafette. Elf weken lang, tot 15 augustus, zullen de dertig parochies van het bisdom het pinkstervuur aan elkaar doorgeven, vergezeld van een geloofsbrief. Lees hier meer op de website van het bisdom.
Elementen van de estafette
- het Pinkstervuur, meegedragen in een draaglamp;
- een geloofsgesprek tussen tenminste drie mensen, inclusief een lid van het pastorale team, tot maximaal twaalf;
- een geloofsbrief aan de volgende parochie, die voortkomt uit dat gesprek;
- tenminste twee ‘blijde boodschappers’ (lopers, fietsers, enz.), die met het vuur en de brief op weg gezonden worden vanuit een eucharistie- of gebedsviering;
- de overhandiging van het vuur en de brief.
Pinkstervuur in Oosterhout
Op zondag 7 juni 2020 brachten diaken Rob van Uden en zijn echtgenote Conny van Uden het Pinkstervuur van Rijen naar de ‘Heilige Driehoek’ in Oosterhout. Zij woonden bij ons de vespers bij. Tijdens het zingen van de lofzang van Maria overhandigden zij de lantaarn met het pinkstervuur aan de abdis, zuster Martha Verstraeten, die het vuur op de trappen plaatste voor het altaar. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van de gemeenschap Chemin Neuf aanwezig. Namens de Parochie Heilige Geest (Dongen en Rijen) overhandigden zij ook een geloofsbrief.
“Ik was verrast door de plechtige toon van de brief,” verklaart zuster Martha desgevraagd. “Maar door deze toon laat je ook het belang zien van datgene wat je wilt doorgeven. Dit gaat je ter harte. Daarom hebben wij in de aanhef van onze eigen geloofsbrief ook voor een zekere plechtigheid gekozen. In het gesprek met Rob van Uden en zijn echtgenote kwam naar voren dat het zowel voor parochies als voor kloostergemeenschappen goed is je geloof expliciet in geloofstaal te verwoorden.”
Een aantal zusters voerde een geloofsgesprek met pater Marc Lindeijer sj. “Pater Marc stelde goede en indringende vragen. We zochten naar mogelijkheden waarop wij zelf het geloof kunnen brengen. Wij kwamen toen uit bij de gastvrijheid, een centraal element uit de benedictijnse spiritualiteit. Wij zijn zelf te gast bij God. Omgekeerd mag God bij ons inwonen. Het is deze wederkerigheid die het hart van onze spiritualiteit uitmaakt. Ik denk dat dit ons bindt met de gemeenschappen van Chemin Neuf en Catharinadal die met ons de Heilige Driehoek bewonen.”
Tot woensdag 10 juni bleef het vuur in onze kerk aanwezig als teken van verbondenheid met het bisdom, om ons te stimuleren in het gebed voor het verlangen dat bij velen leeft om het missionair elan in de kerk sterker te doen opvlammen. De Lauden werden bijgewoond door twee zusters van Chemin Neuf die de lantaarn na de viering in ontvangst namen van zuster Martha, samen met de geloofsbrief die was opgesteld naar aanleiding van het geloofsgesprek. Via de gemeenschap van Chemin Neuf werd het vuur weer doorgegeven aan de Catharinaparochie van Oosterhout.