
Vriend worden van
het landgoed
De abdijtuin is een landgoed geworden in 2012.
Voor de stad Oosterhout is dit stukje natuur een long, de bomen zuiveren de lucht. Helpt u mee het in stand te houden?
Word een vriend en geniet mee van onze tuin.
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Landgoed OLV Abdij,
de stichting heeft de ANBI-status ontvangen. klik hier op ANBI en dan kunt u de verantwoording hiervoor inzien.
jaarrekeningStVrLandgoedOLVabdij2019 (1)
Per mail: [email protected],
postadres: Zandheuvel 90, 4901 HX Oosterhout.
Alvast: Veel dank en tot ziens.
Wilt u nu al iets zien en weten wat er in de tuin gebeurt, ga dan naar Abdijnatuur op deze site.
Beleidsplan Landgoed OLV Abdij Oosterhout
Geloof(t) in de toekomst
Inleiding
Een onderdeel van de abdij is het landgoed. Een tuin, een park, een stuk natuur door de bewoonsters maar ook door anderen hoog gewaardeerd. In 2012 heeft de tuin met een omvang van een kleine 10 hectare de status van landgoed gekregen op grond van de Natuurschoonwet. Daarmee verplicht de eigenaar zich om het geheel op een verantwoorde wijze te beheren en het landgoed in stand te houden en in goede staat te bewaren voor de toekomst. Een en ander vereist daarom een visie op de toekomst. Een toekomst die aan verandering onderhevig is.
Huidige situatie
Het beheren van het landgoed vergt van de abdij de nodige financiële inspanningen. Er is een jaarlijkse investering in:
-personele kosten t.b.v. de vaste tuinman en een groep vrijwilligers;
-aanschaf en onderhoud van het machinepark;
-aanschaf gereedschap en overig materiaal;
-aanschaf onderhoudsproducten voor het landgoed (mest, kalk, compost);
-inhuren externen t.b.v. boomverzorging, vijveronderhoud, loonwerk, beweiding met schapen en
specialistisch onderhoud en advies t.b.v. de boomgaard.
Daarnaast zijn o.m. tuinmeubilair, de vijverbrug en de boot periodiek toe aan onderhoud en renovatie c.q. vervanging. De jaarlijkse onderhoudskosten overschrijden het bedrag van € 50.000.
Met de instandhouding van het landgoed zijn deze jaarlijkse kosten een gegeven. Er is door de landgoedstatus wel sprake van een fiscale tegemoetkoming maar er moet nog steeds veel worden opgebracht. Tegenover deze lasten staan gelukkig ook de lusten van het landgoed.
Ten eerste is het een abdijtuin van bijzondere schoonheid waar de zusters van de OLV Abdij dagelijks van kunnen genieten. Een deel ervan is open voor de gasten van de abdij; zij maken als het weer het toelaat dankbaar gebruik van de tuin.
Het landgoed is de laatste jaren ook steeds meer een visitekaartje geworden van de abdij. Er is, zij het terughoudend, publiciteit gegeven aan het landgoed in verschillende artikelen en door middel van open tuin dagen. Hierop zijn veel positieve reacties gekomen waaruit blijkt dan men over het algemeen veel waardering heeft voor het feit dat de zusters van de OLV Abdij naast hun religieuze taken ook de zorg voor de instandhouding van het landgoed op zich nemen. Tevens waardeert men de schoonheid van de tuin, een bijzonder stuk natuur en onderdeel van de Heilige Driehoek. De aanwezigheid van het landgoed versterkt de structuur van dit beschermd gebied significant.
Sinds enkele jaren is de verbouwing van klein fruit weer versterkt en is een nieuwe impuls gegeven aan de boomgaard door naast de bestaande een nieuwe aan te leggen. De oogst van appels, pruimen en peren voorziet voor een deel in de behoefte van de bewoonsters en de opbrengst aan bessen, frambozen, aardbeien en pompoenen wordt met graagte verwerkt in de keuken.
Naar de toekomst
Veel mensen die de abdijtuin, het landgoed bezochten voelen zich er op een of andere manier mee verbonden; het is een bijzondere plek met een mystieke, spirituele sfeer, zo gelegen rondom een abdij en beschermd door muren (de binnenwereld versus de buitenwereld). Anderen waarderen vooral de grote verscheidenheid aan bomen en planten en de inrichting en zouden daar vaker van willen genieten.
De laatste jaren is er weer meer aandacht voor het begrip ‘landgoed’. De historie wordt weer gekoesterd en gewaardeerd en het stichten van nieuwe wordt gestimuleerd. De culturele en ecologische betekenis wordt meer erkend. Vanuit de overheid worden zeker wel wat financiële faciliteiten geboden maar in de regel niet genoeg om een landgoed echt in stand te houden. Landgoedeigenaren dienen dus zelf veelal met initiatieven te komen om hun bezit te continueren. Gelukkig gebeurt dat ook en daarmee bestaat de mogelijkheid om eens te kijken hoe anderen deze zaken aanpakken. Een aanzienlijk deel van de eigenaren heeft gekozen voor een ondersteunende vereniging of stichting waarin mensen zich als vriend kunnen verenigen ter materiële ondersteuning.
De stichting Vrienden van landgoed OLV Abdij heeft dit voorbeeld gevolgd. Zij staat open voor belangstellenden die het landgoed om reden van verbondenheid (met de abdij, het gedachtengoed, waardering tuin, begaan met beoogde instandhouding) willen steunen. Die steun bestaat uit een jaarlijkse bijdrage waarmee men lid van de vereniging of donateur van de stichting wordt.
Voor die steun en uiteraard de verbondenheid heeft het landgoed deze mensen iets te bieden.
Te denken valt aan:
-extra openstelling van de tuin;
-nader te bepalen activiteiten;
-delen in de oogst;
-lezingen over (abdij)tuinen;
-mogelijkheid tot sponsoring van boomonderhoud, werken (bijv. brug), tuinmeubilair e.d. met
naamsvermelding;
-uitbrengen van een periodieke nieuwsbrief met wetenswaardigheden/nieuwtjes over het land-
goed.
Daarnaast zou er nagedacht kunnen worden over de mogelijkheid om kunstenaars in bepaalde periodes van het jaar gelegenheid te geven hun werk te exposeren op een deel van het landgoed. Met de exposanten kan worden overeengekomen dat zij hiervoor een vergoeding betalen c.q. een percentage van de opbrengst van het verkochte werk afdragen aan de abdij (een gebruikelijke werkwijze in de kunstwereld).
In 2017 is de stichting Vrienden Landgoed OLV Abdij opgericht met als belangrijkste doelstelling het bijeenbrengen van financiële middelen om daarmee een bijdrage te leveren in de instandhoudingskosten van het Landgoed OLV Abdij.
Financiële middelen
Het bijeenbrengen van de financiële middelen geschiedt door jaarlijkse bijdragen die aan de leden van de stichting worden gevraagd. De besteding van deze gelden wordt na overleg met de leden door het bestuur van de stichting bepaald.
Vergoedingen bestuurders
De bestuurders van de stichting vrienden Landgoed OLV Abdij krijgen voor hun werkzaamheden geen vergoeding. Gemaakte onkosten worden op basis van overgelegde bewijsstukken vergoed.
Oosterhout, juli 2017